Így válassz szemüveget a Picinek!

Szemüveg választási tanácsok szülőknek röviden.

Amikor a kisgyermek szemüveget kap, akkor fontos döntés előtt állunk, hiszen ki kell választanunk számára a megfelelő keretet. Több szempontot is figyelembe kell vennünk: a megfelelő méret, a biztonság és a stílus is fontos a választásnál.

  1. Tudnunk kell, hogy a kicsik arckoponyája nem csupán kisebb a felnőttekénél, hanem számos egyéb tényező tekintetében is jelentős eltérést mutat. Például a szemüveg egyik fontos támaszkodási pontja, az orrgyök lapos, így ezt figyelembe kell vennünk.
  2. A nem jól centrált, azaz félrecsúszott keret a lencse optikai hatásánál fogva módosítja a lencse dioptriáját, látási ill. viselési komfortbeli panaszt okozva. A jó szemüveg lencséje mind vízszintesen, mind függőlegesen a pupilla középpontjába esik. Ezáltal a látótér is nagyobb, és az elérhető látóélesség is maximális.
  3. A látásfejlődés időszakában alapvető, hogy a gyermek ne nézhessen ki az orrnyeregről lecsúszott szemüveg mellett. A felírt korrekció hordása közben idővel természetes, hogy a keret kitágul és már nem a megfelelő helyzetben van az arcon. A szemüveglencse és a szem távolsága befolyásolja a látott kép minőségét, ezért ha lecsúszik az orron a keret, gondoljunk arra, hogy ismételt precíz beállításra van szükség.
  4. A szemüveg nem korlátozhatja a gyermek mindennapi tevékenységét, ideértve a sportolást is; léteznek flexibilis, fémmentes, törésálló, belső részén akár puhább anyagból készült, sőt, speciális sportoláshoz készült keretek. A keretnek nem szabad balesetveszélyesnek lennie, holott tudjuk, hogy a gyerekek esetében gyakran nagyobb fizikai igénybevételnek vannak kitéve. Igény szerint elasztikus pánttal rögzíthető a szemüveg, hogy jól illeszkedjen, kényelmes és ellenállóbb legyen.

A gyermeknek is kell, hogy beleszólása legyen a keretválasztásba, figyelembe véve természetesen az optikus véleményét is. Egy fejformához jól illeszkedő, közösen választott szemüveget viselője biztosan szívesebben hord.

Dr. Serfőző Csilla gyermekszemész, szemész szakorvos Baba Patika 2012

Megjelent itt: Cikkek