Így válassz szemüveget a Picinek!

Szemüveg választási tanácsok szülőknek röviden.

PIROS SZEM- mikor vihetjük közösségbe a kicsit?

Minden piros szem fertőz? Mik lehetnek az okok? Ha piros a szem, de nem fáj, akkor is mutassuk meg szakembernek!

Megszületett és ránk néz

Hogyan fejlődik a csecsemő látórendszere? Mit lát, ha ránk néz? Miért fontos, hogy korán észleljük a szemészeti betegségeket?

Szemészeti vizsgálatok újszülöttkortól kisgyermekkorig

Hazánkban csecsemőkorban, illetve 3 és 6 éves korban, még az iskola megkezdése előtt javasolt a gyermekek szemészeti szűrése, amit általában a védőnők végeznek el. Bizonytalan vagy kóros vizsgálati eredmény esetén fel kell keresni egy gyermekszemészetben jártas szemész szakorvost.

Ha nem egyforma a két pupilla

A pupilla alakja az egészséges szemben szabályos kerek. Veleszületett fejlődési rendellenességek, zöld hályog, gyulladás vagy mechanikai sérülés hatására a pupilla alakja és mérete eltérhet az átlagostól. Amennyiben a két szem fénytörése között jelentős eltérés van, úgy a rövidlátó szem pupillája tágabb az ellenoldalihoz képest. Ezért kiemelendő fontosságú a két szem közötti esetleges dioptriakülönbség kizárása is.

Kontaktlencse gyermekkorban

Ma már kaphatóak a piacon olyan napi lencsék, melyek elvileg képesek a gyermekek igényeinek is megfelelni, azonban megfelelő tisztasági feltételek, kézügyesség és felelősségérzet hiányában 12–14 éves korig hazánkban általában nem javasoljuk használatukat. Léteznek azonban olyan speciális kórképek, amikor már csecsemőkorban a kontaktlencse használata mellett döntünk.

A leggyakoribb gyermekkori fertőző szembetegségek

A kötőhártya-gyulladás és a szemhéji árpa a kisgyermekeknél bármely életkorban előfordulhat. A következőkben erről a két gyermekkori szembetegségről olvashatnak.

Veszélyek a homokozóban

Itt a tavasz. Ilyenkor gondosan oda kell figyelni a homokozó tisztán tartására. Nagyon fontos, hogy amikor a gyermek nem használja, az otthoni homokozó legyen lefedve. A játszóterek homokozói általában elkerített területen találhatóak, és éves fertőtlenítésük az önkormányzatok feladata.

A szemhéjszéli árpa

A szemhéj bőre alatt apró faggyúmirigyek gondoskodnak arról, hogy pislogáskor a szemhéj könnyen csússzon el a szemfelszínen, illetve hogy a könnyünk ne párologjon olyan gyorsan. A mirigyek kivezetőcsövecskéi a szemhéj széli pillaszőrsor mentén nyílnak, ide ürül a faggyú. Ha ezek a csövecskék bármi miatt elzáródnak, akkor a folyamatosan termelt váladék nem tud ürülni, bennük baktériumok szaporodhatnak el, majd a mirigy begyullad. Az ilyen heveny gyulladást árpának nevezzük, mely bárkinél előfordulhat, és általában teljesen ártalmatlan.

A kék fény jelentősége a zavartalan pihenésben

Az ember alapvetően nappali aktivitású élőlény. A fény jelenléte, illetve hiánya összetett hatást fejt ki agyműködésünkre és életműködéseink ciklusaira. Igaz ez természetesen mindegyik korosztályra: a legkisebbekre és az idősebbekre is.