Megszületett és ránk néz

Hogyan fejlődik a csecsemő látórendszere? Mit lát, ha ránk néz? Miért fontos, hogy korán észleljük a szemészeti betegségeket?

Az újszülött látása születéskor még nem éles és az élet első hatvan hónapjában fokozatosan fejlődik. Bár hozzánk, felnőttekéhez képest látórendszerük még fejletlen, az igazán közeli és számukra fontos dolgokra figyelnek a csöppségek és már az első hetekben igyekeznek egyre többször felvenni a szemkontaktust az édesanyával. Igaz, eleinte főként a körvonalakat érzékelik.

Míg egyéb érzékelési képességeink, például a hallásunk már egy hónapos korunkra kialakulnak, látásunk érési folyamata a csecsemőkor első hat-nyolc hónapjában rohamosan zajlik.

Kartávolság

Az újszülöttek szeme kezdetben nehezen fókuszál. Legélesebben a tőlük húsz-harminc centiméter távolságra lévő tárgyakat látják, így a kicsik általában az édesanya arcának körvonalát, a hajszálak kontúrját csodálják. Érzékelik a háttérben lévő mozgást, fényeket, de mivel még homályosan látnak, leginkább arra figyelnek, ha a látóterükben eltérő fényességű, kontrasztos tárgyak jelennek meg. Az első hónap végétől egyre többet veszi fel a csecsemő a szemkontaktust az édesanyával, miközben szemei néha még kancsalíthatnak, vagyis nem mindig sikerül sokáig párhuzamosan tartania őket. Ez az időszakos, átmeneti kancsalság ebben a korban még teljesen normális. Amikor mi felnőttek fel-le, jobbra-balra nézünk, akkor a két szemünk együtt követi a figyelt tárgyat. A kicsik tárgykövető képessége még nem tökéletes, a két szem mozgása csak három hónapos korra lesz megfelelően összehangolt. Ha a gyermek tartósan kancsalít, vagy szemállása szokatlan, már az első hónapokban fontos a szemészeti vizsgálat. Ahhoz, hogy egy arcot felismerjenek, azaz annak finom részleteit is képesek legyenek megkülönböztetni, négy-öt hónapnak kell eltelnie.

A szemmozgások és az éleslátás

Születéskor a kisbabának még nincs térlátása, hiszen ehhez a két szem és az agy finom egybehangolódására van szükség. A szemmozgások fejlődése nyomán azonban ez három-öt hónapos korra kialakul.

A kicsik valóban más színben látják a világot, a hasonló tónusokat nehezen különítik még el. Csak kéthetes koruk után kezdik érzékelni a vörös, narancs, sárga és zöld színt, végül a lilát és a kéket is látják.

Az újszülöttek leggyakrabban kék szemmel születnek. A szem szivárványhártyájában megjelenő pigmentek mennyisége dönti el, hogy a szem színe kék marad-e, zöld vagy barna lesz. A csecsemők látásélessége az első hónapban nagyjából olyan, mintha egy felnőtt a szemészeti rendelőkben használatos látóélesség-vizsgáló táblán csak a legnagyobb betűt lenne képes elolvasni. Ez annyit jelent, hogy a kicsik látása az első hónapban alig 15%-os, négy hónapos korukra elérik a 30, majd nyolc hónapos korukra a 60-80%-ot.

Tompalátás

A látás élességének egészséges fejlődése, az idegrendszeri pályák érése csak akkor mehet végbe, ha a szem éles képet képes továbbítani az agynak. Ha azonban a látás fejlődése szempontjából kritikus, korai időszakban valamilyen rendellenesség folytán az egyik, vagy akár mindkét szem által továbbított kép homályos, akkor ezt a képet az agy „nem használja fel”, és ennek a szemnek a látása később sem lesz fejleszthető. Kialakul az ún. tompalátás, ami annyit jelent, hogy ilyenkor a látás már szemüveggel sem javítható. A végleges tompalátás előfordulási aránya kb. 2%. Tapasztalat szerint a tompalátás kialakulásának veszélye általában öt-hét éves korig áll fenn. Mivel a tompalátáshoz vezető okok közül kiemelkedő jelentősége van az időben fel nem ismert közel- vagy távollátásnak, a kancsalságnak, a csecsemőkori szürkehályognak és néhány más betegségnek, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a csecsemők szemészeti szűrővizsgálatára. Időben felismerve a tompalátás általában sikerrel javítható.

Megjelent itt: Cikkek